fbpx
Selecteer een pagina

Stop met hard werken

Het is absoluut niet de bedoeling dat het gebruiken van Rake Vragen moeilijk is, of dat je er echt hard voor moet werken. Juist niet. Je gebruikt Rake Vragen om op zoek te gaan naar de beweging die er vanzelf al is. Die gebruik je om je successen te behalen.

Beweging

Het maakt niet uit of je het woord ‘vragen’ als werkwoord of als zelfstandig naamwoord gebruikt. Het gaat namelijk niet om de vraag. Het gaat ook niet om het antwoord. Het gaat om de beweging die weer kan ontstaan door het gebruik van de vragen. Vanuit de veronderstelling dat beweging meer natuurlijk is dan stilstand (lees het boek Rake Vragen als je hier meer over wilt weten).

Beweging ontstaat doordat het een in verbinding staat met het ander. Met Rake Vragen ga je daarom op zoek naar hoe het zit met die verbindingen. Soms lopen die verbindingen door elkaar of zijn ze om een of andere reden verstopt. De vragen maken dit zichtbaar én communiceerbaar. Want het is vaak grotendeels onbewust en onbedoeld. Zodra dit gebeurt ontstaan er automatisch nieuwe mogelijkheden.

Kwaliteit van aanwezigheid

Maar een vraag is maar een vraag. Er is nóg iets nodig om die verborgen en onbewuste verbindingen zichtbaar te maken. Misschien heb je wel eens ervaren dat iemand je een vraag stelt en dat eigenlijk de bedoeling is dat je antwoord ‘ja’ is. Of dat je een gesprek wilde voeren maar die ander leek er met z’n gedachten niet bij. Of je bent zelf met je aandacht ergens anders.

Voor Rake Vragen is het nodig dat je een hoge kwaliteit van aanwezigheid hebt. Dat jij van binnen in orde bent met welk antwoord er ook komt, zelfs als er geen antwoord komt. Het is nodig dat je met je aandacht in het hier en nu bent (en niet stiekem in gedachten boodschappenlijstjes maakt) en dat je de anderen leidt om datzelfde te doen. Zonder hard te werken.

Drie tips voor als je toch te hard werkt

  1. word onverschillig. Word onverschillig ten opzichte van de uitkomst. Zorg dat het proces en de manier waarop voor jou belangrijker is dan de inhoud of het antwoord. Als dit raar in je oren klinkt, probeer het dan eerst eens uit in een situatie waarin je eventuele schade gemakkelijk kunt repareren.
  2. luister naar je lichaam. Je lichaam is een belangrijke informatiebron. Vaak vóel je eerst dat er iets niet klopt en daarna ga je erbij verzinnen waarom dat eigenlijk zo is. Gebruik die informatie om te weten waar je moet zijn. Als je bijvoorbeeld merkt dat je even je adem inhoudt als iemand iets zegt, dan is dat moment van die adem belangrijk. Belangrijker dan de inhoud die je hoort. Luister dus maar een klein beetje met oren en heel veel met de rest van je lichaam.
  3. check je overtuigingen. Begin met het zoeken naar de overtuigingen die je hebt. Wat moet? Hoe hoort het? Wat mag er vooral niet gebeuren en waarom niet? Als je de overtuigingen gevonden hebt, kijk dan wat je er naast kunt zetten dat ook relevant en waar is maar dat je uit het vastzitten in hard werken kan halen. Als je bijvoorbeeld gelooft dat het niet makkelijk kan gaan, zou je er naast kunnen zetten dat dit tot dusver inderdaad zo was maar als er een minuscule kans is dat het ook anders kan, je die kans grijpt.

Lukt het nog niet? Neem contact op en vertel hoe je vastzit. We kunnen je ongetwijfeld een stapje verder helpen.

Als je gestopt bent met hard te werken kun je heel veel werk aan.